Senaat keurt wetsvoorstel goed om schuldenplafond te verhogen en wanbetaling te voorkomen, voor nu

Senaat keurt wetsvoorstel goed om schuldenplafond te verhogen en wanbetaling te voorkomen, voor nu


WASHINGTON – De Senaat heeft donderdag wetgeving aangenomen om het schuldenplafond tot begin december te verhogen, nadat een kleine groep Republikeinen tijdelijk hun bezwaren opzij zette en actie toelieten om de dreiging van een allereerste federaal faillissement af te wenden.

De actie kwam de dag nadat senator Mitch McConnell van Kentucky, de Republikeinse leider, zich gedeeltelijk terugtrok uit zijn blokkade bij het verhogen van de schuldlimiet, en hem tijdelijk uitstel bood toen de politieke druk toenam om te voorkomen dat hij de schuld kreeg van een fiscale ramp.

Maar de fragiele deal om door te gaan was tot het einde in twijfel, waarbij sommige Republikeinen terughoudend waren om hun bezwaren in te trekken. De heer McConnell en zijn hoogste plaatsvervangers werkten donderdag tot in de avond om voldoende leden te overtuigen om de weg vrij te maken voor een stemming. Uiteindelijk sloten 11 Republikeinen zich bij elke democraat aan om te stemmen om de rekening op te nemen, waardoor de drempel van 60 stemmen werd overschreden die nodig was om de GOP-filibuster te doorbreken.

De eindstemming was 50 tegen 48, waarbij de Democraten unaniem steunden en de Republikeinen zich verenigden in de oppositie. Het gaat naast het Huis, waar Democratische leiders bereid waren om wetgevers terug te roepen voor een stemming.

“Republikeinen speelden een gevaarlijk en riskant partijdige spel, en ik ben blij dat hun brinkmanship niet werkte”, zei senator Chuck Schumer uit New York, de meerderheidsleider. “Wat nu nodig is, is een oplossing voor de lange termijn, zodat we niet elke paar maanden door dit riskante drama gaan.”

Het wetsvoorstel zou de wettelijke schuldlimiet met $ 480 miljard verhogen, een bedrag dat volgens het ministerie van Financiën voldoende zou zijn om de regering in staat te stellen tot ten minste 3 december te blijven lenen. De huidige schuldlimiet werd op 1 augustus vastgesteld op $ 28,4 biljoen en het ministerie van Financiën heeft sindsdien zogenaamde buitengewone maatregelen genomen om een ​​overschrijding van het leenplafond uit te stellen.

Het bureau schatte dat de regering niet langer in staat zou zijn om al haar rekeningen te betalen tegen 18 oktober, zodra die fiscale boekhoudkundige manoeuvres waren uitgeput. Zonder actie van het congres voor die tijd hebben economen en wetgevers gewaarschuwd voor catastrofale economische gevolgen, waaronder de Amerikaanse regering die moet kiezen tussen rentebetalingen op haar schuld en het sturen van socialezekerheidscheques en andere cruciale hulp.

De wetgeving die donderdag in overweging werd genomen, bood geen harde deadline voor wanneer het geld zou opraken, en het zou het vermogen van het ministerie van Financiën om buitengewone maatregelen te nemen, zoals het terugdringen van bepaalde overheidsinvesteringen, niet hervatten, zei een ambtenaar van de schatkist. Sommige Republikeinen zeiden dat ze dachten dat het vastgestelde dollarcijfer ervoor zou zorgen dat de limiet niet opnieuw zou worden bereikt tot ten minste januari.

De werkelijke “X-datum” wordt bepaald door de belastinginkomsten en -uitgaven te berekenen. Het maken van dergelijke prognoses was dit jaar bijzonder moeilijk omdat door pandemische noodhulpprogramma’s het moeilijk te voorspellen is wanneer geld komt en gaat.

“Er is geen manier om precies te voorspellen met hoeveel je de schuldlimiet zou moeten verhogen om tot een bepaalde datum te komen”, zegt Shai Akabas, directeur economisch beleid bij het Bipartisan Policy Center.

Maar door te streven naar 3 december, zou de maatregel een andere consequente deadline kunnen stellen voor de eerste vrijdag in december, dezelfde dag dat de overheidsfinanciering vervalt als het Congres nieuwe uitgavenwetgeving niet goedkeurt. Democraten hopen dat de bijna twee extra maanden hen de ruimte zullen geven om zich te concentreren op het uitwerken, afronden en uitvoeren van het grootste deel van de binnenlandse agenda van president Biden, die tot stilstand is gekomen door meningsverschillen binnen de partij over een uitgebreid sociaal vangnet, klimaat- en belastingverhogingspakket van meerdere biljoenen dollars.

Bij het opwerpen van het vooruitzicht van een tijdelijke verlenging op woensdag, had de heer McConnell gezegd dat de Republikeinen de Democraten zouden toestaan ​​om de normale procedures te gebruiken om dit te overwegen. Maar senator Ted Cruz, Republikein van Texas, eiste een geregistreerde stemming, wat betekent dat er minstens 10 Republikeinen nodig zouden zijn om zich bij elke Democraat aan te sluiten om het wetsvoorstel vooruit te helpen.

“We stonden op de rand van de overwinning, maar we hebben die overwinning omgezet in een nederlaag”, zei Cruz in een lange toespraak op de Senaatsvloer, en noemde het een “strategische fout van onze leiding”. Maar, voegde hij eraan toe, “Chuck Schumer won dit spelletje kip.”

Om de zaken voor de Republikeinen lastiger te maken, stemde voormalig president Donald J. Trump woensdag in om de heer McConnell te veroordelen voor “folding to the Democrats”, wat suggereert dat de Republikeinen in plaats daarvan een confrontatie met de schuldlimiet zouden moeten forceren, wat economen, bedrijfsleiders en overheidsfunctionarissen gezegd dat het rampzalig zou zijn. Minder dan een uur voor een geplande stemming drong de heer Trump er opnieuw bij de Republikeinen op aan niet te stemmen voor “deze vreselijke deal”.

Voorafgaand aan de geplande stemmingen op donderdagavond, zaten de Republikeinen ineengedoken in een ongewone conferentievergadering in het Capitool, omdat verschillende leden het vooruitzicht om de Democraten te helpen een wanbetaling te voorkomen, afschuwden. Senator John Thune van South Dakota, de nr. 2 Republikein en de belangrijkste stemmenteller van zijn partij, noemde het proces van het bijeendrijven van de Republikeinen om de verhuizing te steunen “een pijnlijk geboorteproces”.

“Hoewel niet perfect, denk ik dat het ons daar zal brengen, en daarom zal ik zijn voorstel steunen”, zei senator Lisa Murkowski, Republikein van Alaska en een van de 11 die brak met haar partij om de maatregel door te laten gaan. .

Ze sloot zich aan bij een groep gematigden, aftredende senatoren en leiders van haar partij om te stemmen om de weg vrij te maken voor de verhoging van de schuldlimiet. Ze omvatten de heer McConnell; de heer Thune; en senatoren John Cornyn uit Texas, John Barrasso uit Wyoming, Susan Collins uit Maine, Richard C. Shelby uit Alabama, Rob Portman uit Ohio, Shelley Moore Capito uit West Virginia, Roy Blunt uit Missouri en Mike Rounds uit South Dakota.

De deal deed weinig om de kern van de partijdige patstelling over de schuld aan te pakken. Het meest opvallende is dat de Republikeinen hun eis dat de Democraten een geheimzinnig en tijdrovend begrotingsproces gebruiken, bekend als verzoening, niet hebben laten vallen om het schuldenplafond naar volgend jaar te verhogen.

Democraten gebruiken dat proces momenteel om de Republikeinse oppositie te omzeilen en het uitgavenpakket van meerdere biljoenen dollars dat centraal op de agenda van de heer Biden staat, door te drukken.

“De weg die onze Democratische collega’s hebben gekozen, zal het Amerikaanse volk elke crisis op korte termijn besparen”, zei McConnell op de Senaatsvloer. De verlenging, voegde hij eraan toe, betekent ook dat “er geen twijfel over bestaat dat ze genoeg tijd zullen hebben” om het verzoeningsproces te gebruiken om een ​​langetermijnverhoging goed te keuren.

Nadat de heer McConnell zich bij de Republikeinen voegde bij het wegnemen van de procedurele hindernis, schoot de heer Schumer terug dat “de stemming van vandaag een positief bewijs is dat de schuldlimiet kan worden aangepakt zonder een verzoeningsproces te doorlopen – zoals de Democraten al maanden zeggen.”

Sommige Republikeinen waren gefrustreerd door wat zij beschreven als een bereidheid om extra overheidsuitgaven mogelijk te maken, na wekenlang verenigd te zijn gebleven achter hun aandringen dat de Democraten het schuldenplafond alleen zouden moeten verhogen – hoewel het opheffen van die limiet de regering in staat stelt leningen te financieren om bestaande programma’s te betalen , geen toekomstige uitgaven.

Senator Lindsey Graham, Republikein van South Carolina, noemde de stap van de heer McConnell ‘een volledige capitulatie’, in navolging van de heer Trump.

“Ik kan begrijpen waarom de Democraten geen verzoening willen gebruiken voor het schuldenplafond, want politiek zal het moeilijk zijn”, zei de heer Graham. “Maar ik begrijp niet waarom wij als Republikeinen hier folden.”

De heer McConnell hield donderdag in opmerkingen dat de Republikeinen er nooit mee in zouden stemmen dat de Democraten een routinematige verhoging van de schuldlimiet zouden doorstaan, zolang ze hun hoogste wetgevende prioriteit zouden blijven nastreven.

“Als onze collega’s in plaats daarvan de voorkeur geven aan een meer traditionele tweeledige discussie over basisbestuur, kunnen ze stoppen met proberen weer een roekeloze belasting- en uitgavengolf door te voeren die gezinnen zou schaden en China zou helpen”, zei de heer McConnell.

Democraten hebben de spot gedreven met die eisen om het wetsvoorstel in het hart van hun agenda te laten vallen, en hebben tot nu toe geweigerd om het verzoeningsproces specifiek te gebruiken voor de schuldlimiet. Ze hebben betoogd dat het omslachtige proces te veel tijd in beslag zou nemen en dat de Republikeinen zouden moeten helpen de schulden af ​​te lossen die voortvloeien uit beleid dat door beide partijen is goedgekeurd.

“De ultieme oplossing zou zijn dat er een tweeledige stemming plaatsvindt”, zei senator Mazie K. Hirono, democraat van Hawaï. “Het is duidelijk dat Mitch McConnell geen enkele verantwoordelijkheid wil nemen.”

In plaats daarvan hebben de Democraten de mogelijkheid geopperd om de filibusterregels te wijzigen om de Republikeinse oppositie te omzeilen en het schuldenplafond eenzijdig te verhogen, een vooruitzicht dat de heer McConnell leek te hebben geholpen om de deal te zoeken die donderdag werd bereikt.

De discussie over het terugdringen van de filibuster was de afgelopen dagen geïntensiveerd, ondanks de langdurige weerstand van senatoren Joe Manchin III uit West Virginia en Kyrsten Sinema uit Arizona, twee belangrijke centristische democraten. Voordat hij zijn verklaring vrijgaf waarin hij een tijdelijke ontsnapping uit de impasse bood, sprak de heer McConnell met de twee senatoren, gesprekken die eerst werden gerapporteerd door Politico en bevestigd door een persoon die er kennis van had.

“Joe en Kyrsten nemen veel pijlen, en ze nemen die pijlen meer namens ons dan namens hun eigen partij”, zei senator Kevin Cramer, Republikein van North Dakota. “Dat is onze aandacht waard en het is onze erkenning waard.”

Rapportage werd bijgedragen door: Alan Rappeport, Carl Hulse, Catie Edmondson en Luke Broadwater.Source link

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Rachel Meadows

Rachel Meadows

Trending topics news writer who enjoys cooking, walking her dog and travel.

Related Posts