Liz Cheney’s onwaarschijnlijke reis van GOP Royalty naar Republikeinse outcast

Liz Cheney’s onwaarschijnlijke reis van GOP Royalty naar Republikeinse outcast


CASPER, Wyo.- Vertegenwoordiger Liz Cheney zat opgesloten op een veilige geheime locatie van het Dick Cheney Federal Building en vertelde hoe ze op 6 januari een gealarmeerd telefoontje kreeg van haar vader.

Mevr. Cheney, Republikein van Wyoming, herinnerde zich dat ze zich had voorbereid om op de vloer van het Huis te spreken ter ondersteuning van de certificering van de verkiezing van Joseph R. Biden Jr. tot president. Meneer Cheney, de voormalige vice-president en de naaste politieke adviseur van zijn dochter, overlegde de meeste dagen met haar, maar deze keer belde hij als een bezorgde ouder.

Hij had die ochtend president Donald J. Trump op televisie gezien tijdens een bijeenkomst die zwoer dat hij ‘de Liz Cheneys van de wereld’ zou uitbannen. Haar woordspraak kon spanningen doen oplaaien, vertelde hij haar, en hij vreesde voor haar veiligheid. Was ze zeker dat ze door wilde gaan?

‘Absoluut’, zei ze tegen haar vader. “Niets kan belangrijker zijn.”

Minuten later braken de aanhangers van de heer Trump door de ingang, evacueerden leden van het Huis en de politieke toekomst van mevrouw Cheney, die haar toespraak nooit hield, werd plotseling door elkaar gegooid. Haar veelbelovende opkomst in het Huis, waarin volgens vrienden van de voormalige vice-president enthousiast was geïnvesteerd en waarvan gehoopt werd dat het zou uitmonden in het kantoor van de spreker, was vervangen door een heel andere missie.

“Dit gaat over het kunnen vertellen aan je kinderen dat je opstond en het juiste deed”, zei ze.

Mevr. Cheney ging in 2017 naar het Congres en haar afkomst zorgde altijd voor een opvallend profiel, hoewel niet op de manier waarop het sindsdien is opgeblazen. Haar campagne om de “voortdurende dreiging” en “fundamentele giftigheid van een president die verloor” te verslaan, heeft een van de meest conservatieve leden van het Huis in de meest on-Cheney-achtige positie van verzetsleider en republikeinse outcast gebracht. Mevr. Cheney heeft gezworen een tegenkracht te zijn, hoe eenzaam die achtervolging ook is of waartoe ze ook leidt, inclusief een mogelijke primaire uitdaging voor de heer Trump als hij in 2024 president wordt, een vooruitzicht dat ze niet heeft uitgesloten.

Naast de ontmoedigende politiek, is de hachelijke situatie van mevrouw Cheney ook een vader-dochterverhaal, vol met dynastieke echo’s en ironieën. Een onbeschaamde Prince of Darkness-figuur gedurende zijn hele carrière, was de heer Cheney altijd afgestemd op doemscenario’s en existentiële bedreigingen die hij zag opkomen door Amerika’s vijanden, of het nu Rusland was tijdens de Koude Oorlog, Saddam Hoessein na de aanslagen van 11 september, of de algemene dreiging van tirannen en terroristen.

Mevrouw Cheney is de huidige omstandigheden met de heer Trump in dezelfde apocalyptische termen gaan bekijken. Het verschil is dat de dreiging van vandaag zich bevindt binnen de partij waarin haar familie al bijna een halve eeuw royalty is.

“Hij maakt zich gewoon grote zorgen over het land over wat we president Trump hebben zien doen”, zei mevrouw Cheney over haar vader. ‘Hij is een student geschiedenis. Hij is een student van het presidentschap. Hij kent de ernst van die banen, en terwijl hij deze gebeurtenissen heeft zien ontvouwen, was hij zeker geschokt.”

Op de dag vorige maand dat mevrouw Cheney’s House-collega’s haar afzetten als de derde republikein vanwege haar veroordelingen van de heer Trump, nodigde ze een oude familievriend, de fotograaf David Hume Kennerly, uit om haar bewegingen vast te leggen voor het nageslacht. Na het werk gingen ze naar het huis van haar ouders in McLean, Virginia, om medelijden te hebben met wijn en een biefstukdiner.

“Er was misschien een beetje autopsie, maar het voelde niet als een wake”, zei dhr. Kennerly, de officiële fotograaf van president Gerald R. Ford, terwijl dhr. Cheney stafchef van het Witte Huis was. “Meestal kreeg ik echt een goed gevoel bij dat diner van twee ouders die extreem trots waren op hun kind en er voor haar wilden zijn aan het einde van een slechte dag.”

De heer Cheney weigerde te worden geïnterviewd voor dit artikel, maar legde een verklaring af: “Als vader ben ik enorm trots op mijn dochter. Als Amerikaan ben ik haar zeer dankbaar voor het verdedigen van onze grondwet en de rechtsstaat.”

De Cheneys zijn een privé en insulaire kroost, maar niet zonder spanningen die openbaar zijn geworden. Mevr. Cheney’s verzet tegen het homohuwelijk tijdens een korte campagne van de Senaat in 2013 maakte haar zus, Mary Cheney, en Mary’s oude partner, Heather Poe, woedend. Het was dan ook opvallend toen Mary haar zus na 6 januari haar volledige steun betuigde.

“Zoals veel mensen weten, hebben Liz en ik in de loop der jaren zeker onze meningsverschillen gehad”, schreef ze op 7 januari in een Facebook-bericht. “Maar ik ben erg trots op hoe ze zichzelf heeft behandeld tijdens de strijd om het Kiescollege … Goed baan Grote Zus.”

In een interview in Casper sprak mevrouw Cheney, 54, in dringende, geknipte cadans in een ongemarkeerde vergaderruimte van het Dick Cheney Federal Building, een van de vele plaatsen die haar familienaam dragen in de minst bevolkte en meest Trump-liefhebbende staat van het land . Haar karakter straalde zowel vastberadenheid als bezorgdheid uit, en ook het gevoel van iemand die een moeilijke periode had doorstaan.

Mevr. Cheney had een groot deel van een recent congresreces in Wyoming doorgebracht en werd toch zelden in het openbaar gezien. De optredens die ze deed – een bezoek aan de Kamer van Koophandel in Casper, een ziekenhuisopening (met haar vader) in Star Valley – werden vooraf nauwelijks gepubliceerd, grotendeels vanwege veiligheidsproblemen. Ze heeft een stroom van doodsbedreigingen ontvangen, veel voorkomende bedreigingen onder spraakmakende critici van Mr. Trump, en is nu omringd door een nieuw ingezet detail van agenten in burger, met oorbeschermers.

Haar campagne besteedde van januari tot maart $ 58.000 aan beveiliging, waaronder drie voormalige officieren van de geheime dienst, volgens documenten die zijn ingediend bij de federale verkiezingscommissie. Mevrouw Cheney kreeg onlangs bescherming van de politie van het Capitool, een ongebruikelijke maatregel voor een lid van het Huis dat geen leidende positie bekleedt. De vestingaura rond mevrouw Cheney doet denken aan de “veilige geheime locatie” van haar vader in de dagen na de aanslagen van 11 september.

Het temperament van mevrouw Cheney draagt ​​de stempel van beide ouders, vooral van haar moeder, Lynne Cheney, een conservatieve geleerde en commentator die veel extravert is dan haar man. Maar de heer Cheney is lange tijd het naaste professionele alter ego van zijn oudste dochter geweest, vooral nadat hij in 2009 zijn ambt verliet, en mevrouw Cheney wijdde marathonsessies aan het samenwerken aan zijn memoires, ‘In My Times’. Hun werk viel samen met enkele van de ernstigste hartaandoeningen van meneer Cheney, waaronder een periode in 2010 toen hij bijna dood was.

Zijn gezondheid stabiliseerde nadat artsen een bloedpompapparaat hadden geïnstalleerd dat hem in leven hield en hem toestond te reizen. Dit omvatte reizen tussen Virginia en Wyoming waarin meneer Cheney zou rijden terwijl hij verhalen dicteerde aan mevrouw Cheney op de passagiersstoel, die zijn woorden in een laptop zou typen. In 2012 kreeg hij zijn harttransplantatie.

Vader en dochter promootten de memoires tijdens gezamenlijke optredens, waarbij mevrouw Cheney haar vader interviewde op locaties in het hele land. “Ze was er eigenlijk met haar vader om zijn terugkeer naar de gezondheid op het publieke toneel te vergemakkelijken”, zei voormalig senator Alan K. Simpson, een Republikein uit Wyoming en een oude vriend van de familie.

In 2016 was mevr. Cheney gekozen in het Congres en al snel klom ze op tot de derde Republikeinse, een functie die haar vader ook bekleedde. Hoe machtig de heer Cheney ook was als vice-president, hij had zichzelf altijd beschouwd als een product van het Huis, waar hij van 1979 tot 1989 als congreslid van Wyoming had gediend.

Noch vader noch dochter is in traditionele zin een geboren politicus. Mr. Cheney was een samenzweerder en bureaucratische vechter, ambitieus maar op een stille, geheimzinnige en, voor velen, slinkse manier. Mevr. Cheney was grotendeels gericht op strategische planning en agressieve beleidsvorming.

Na haar afstuderen aan het Colorado College (“The Evolution of Presidential War Powers” ​​was haar afstudeerscriptie), werkte mevrouw Cheney bij het State Department en het United States Agency for International Development terwijl haar vader minister van Defensie was. Ze ging naar de University of Chicago Law School en oefende bij de firma White & Case voordat ze terugkeerde naar het State Department terwijl haar vader vice-president was. Ze was niet schaapachtig of nuchter zoals haar vader – ze was cheerleader op de McLean High School – maar bleef tot ver in de veertig haar kandidaat stellen voor het ambt.

Eenmaal in het Huis werd mevr. Cheney gezien als een mogelijke spreker – een mengeling van gevestigde achtergrond, keihard conservatisme en partijdige instincten. Hoewel ze bedenkingen had bij de heer Trump, was ze selectief in haar kritiek en stemde ze 93 procent van de tijd met hem en tegen zijn eerste beschuldiging.

Wat de heer Cheney betreft, zijn zorgen over de regering-Trump waren aanvankelijk gericht op het buitenlands beleid, hoewel hij uiteindelijk de algemene prestatie van de 45e president als verschrikkelijk beschouwde.

“Ik heb afgelopen zomer een paar gesprekken gehad met de vice-president, waar hij erg verontrust was”, zegt Eric S. Edelman, een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Turkije, een Pentagon-functionaris in de regering van George W. Bush en een vriend van de familie.

Als ontvanger van een transplantatie wiens gecompromitteerde immuunsysteem hem een ​​ernstig risico op Covid-19 bracht, ontdekte de heer Cheney dat zijn minachting voor het Witte Huis van Trump alleen maar groeide tijdens de pandemie. Hij kende en bewonderde Dr. Anthony S. Fauci ook al vele jaren.

Tegelijkertijd steunde mevrouw Cheney in het openbaar Dr. Fauci en leek ze afgelopen juni het Witte Huis te trollen toen ze twitterde “Dick Cheney zegt DRAAG EEN MASKER” over een foto van haar vader — die er net zo stoïcijns uitzag als een westerling — met een gezichtsbedekking en cowboyhoed (hashtag “#realmenwearmasks”).

Ze heeft opmerkelijke steun gekregen in haar anders eenzame inspanningen van een aantal topfiguren van het Republikeinse establishment, waaronder veel van haar vaders oude Witte Huis-collega’s. Voormalig president George W. Bush – via een woordvoerder – maakte er een punt van om de heer Cheney te bedanken “voor de dienst van zijn dochter” in een telefoontje naar zijn voormalige vice-president op zijn 80ste verjaardag in januari.

Mevr. Cheney stemde uiteindelijk in november op meneer Trump, maar kreeg daar onmiddellijk spijt van. Volgens haar ging het gedrag van de heer Trump na de verkiezingen onomkeerbaar voorbij. “Voor Liz was het alsof ik dit niet meer kan”, zei voormalig vertegenwoordiger Barbara Comstock, Republikein van Virginia.

Mevrouw Cheney keerde vorige week terug naar Washington, waar ze minimale omgang had met haar voormalige leiderschapscohorten en minder geremd was in het delen van haar vage kijk op bepaalde Republikeinse collega’s. Op dinsdag berispte ze vertegenwoordiger Paul Gosar uit Arizona voor het herhalen van “walgelijke en verachtelijke leugens” over de acties van de Capitol Police op 6 januari.

‘We hebben mensen aan wie we het voortbestaan ​​van de republiek hebben toevertrouwd, die niet weten wat de rechtsstaat is’, zei ze. “We moeten waarschijnlijk bootcamps voor de grondwet doen voor pas beëdigde leden van het Congres. Duidelijk.”

Ze zei dat haar voornaamste bezigheid nu het onderwijzen van basisburgerschap was aan kiezers die verkeerd waren geïnformeerd door de heer Trump en andere Republikeinen die beter zouden moeten weten. ‘Ik ben niet naïef over het onderwijs dat hier moet plaatsvinden,’ zei mevrouw Cheney. “Dit is gevaarlijk. Het is niet ingewikkeld. Ik denk dat Trump een plan heeft.”

Over het plan van mevrouw Cheney zelf is veel gespeculeerd. Hoewel ze in 2020 met 44 procentpunten werd herkozen, staat ze in 2022 voor een potentieel verraderlijk pad. Verschillende Republikeinen uit Wyoming hebben al plannen aangekondigd om de belangrijkste uitdagingen tegen mevrouw Cheney aan te gaan, en haar race zal zeker een van de meest gevolgde zijn volgend jaar in het land. Het zal ook een zichtbaar platform bieden voor haar campagne om ervoor te zorgen dat de heer Trump “nooit meer in de buurt van het Oval Office komt” – een onderneming die waarschijnlijk een langlopend primair bod tegen hem in 2024 zou kunnen bevatten.

Vrienden zeggen dat op een bepaald moment de gebeurtenissen – namelijk 6 januari – de politieke zorgen van mevrouw Cheney overstegen. “Misschien ben ik hier een beetje Pollyanna, maar ik denk dat Liz het lange spel speelt”, zei Matt Micheli, een advocaat uit Cheyenne en voormalig voorzitter van de Wyoming Republican Party. Mevrouw Cheney heeft dit bevestigd.

“Dit is iets dat de aard van deze republiek in de toekomst bepaalt”, zei ze. “Dus ik weet echt niet hoe lang dat duurt.”

Source link

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Rachel Meadows

Rachel Meadows

Trending topics news writer who enjoys cooking, walking her dog and travel.

Related Posts

Enter our 

Las Vegas!

Luxury Resort Stay Giveaway